De geschiedenis van het verpleeguniform

De geschiedenis van het verpleeguniform

Bij Healthy Socks zien wij een toekomst tegemoet waarin alle zorgprofessionals onze sokken dragen. Maar daar zijn we nog (lang) niet. Daarom kijken we vandaag even terug in de geschiedenis van de verpleeg uniformen.

Het verpleeguniform bestaat al een hele poos. De eerste uniformen waren afgeleid van de nonnenkledij. Deze kleding was gemaakt van dikke stoffen, bestond uit meerdere lagen en was alles behalve comfortabel om te dragen. 

In de jaren ‘70, '80 en '90 van de 20e eeuw onderging het uniform grote veranderingen. 

De gebruikte stof werd steeds dunner, de verschillende lagen verdwenen en uiteindelijk werd het vervangen door scrubs', bestaande uit een broek en een jasje (ook wel geassocieerd met een pyjama). Zoals je misschien al door hebt was het vanaf toen een stuk comfortabeler om de uniformen te dragen.  

Dames droegen overigens tot de jaren zeventig vaak een mondkapje. Anno 2020 is door COVID-19 een mondkapje ook weer vaak terug te zien in de ziekenhuizen. 

 

Hygiëne als doel

Het oorspronkelijke doel van het uniform was hygiëne. Zodat de patiënt als de verpleegkundige worden beschermd tegen infecties en / of besmetting. Tegenwoordig is dit idee achterhaald en zijn we er niet meer dat een uniform bescherming zou bieden tegen ziekte. 

Een ander (bijkomend) doel van het uniform is de herkenning van medisch personeel door patiënten en bezoekers. 

 

Een kijkje in de toekomst 

Ook al kunnen wij niet de toekomst voorspellen, zien wij het wel voor ons dat Healthy Socks de standaard wordt op het gebied van zorg-sokken. Maar daar hebben we natuurlijk wel jouw hulp bij nodig. Want samen staan we sterker dan alleen. Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je eerste aankoop! 

Terug naar blog